Kısaltılmış hali PVC olan ve baş harflerle oluşturulan kelimenin tam adı “poli vinil clorur” dür. Petrol ve tuzdan ya da petrol bulunmadığında doğalgaz ile tuzdan belli oranda petrokimya tesisli bir üründür. Formülü ch2-ch2 olan bir türdür. Bu tür olan PVC çeşitli kimyasallar ve birleşimler yardımıyla karıştırılıp belli bir sıcaklıkta birleştirildikten sonra evlerde kullanacağımız plastik halini almış oluyor. Yine son halini alması için farklı farklı işlemlerden geçerek en sondaki kullanıma hazır haline geliyor. PVC belli yüksek sıcaklıkta şekil ve bileşim bozukluğuna uğrayarak bozulabilir. PVC diğer birleşimsel malzemelere kıyasla birçok farklı tür ve çeşitte element ve kimyasal barındırır. Yapımı ve maliyeti ucuz olduğundan dolayı kolay temin edilebilir. Kolay işlenir kolay geri dönüştürülebilir. Yapım aşaması karmaşık olsa da zor değildir. PVC üretmek için çok yüksek maliyet ve uzun zaman harcamaya gerek duyulmuyor. Bu avantajlarından dolayı hayatımızın her alanına yerleşmiş ve kendisine ulaşılmayı kolay kılmıştır.

PVC Nerelerde Kullanılır?

PVC hayatımızın her alanında yaşamın her sahasında bizlere eşlik etmektedir. Bulunuşu 1920’lerde olsa da kullanımı yaklaşık 10 yıl sonraya yani 1930’lu yıllara dayanmaktadır. İlk bulunduğu zamanlarda insan hayatına tam girememiş akıldaki soruları gidermekte sorun yaşamış bu yüzden hayatta istediği yerde olamamıştır. 1930’lu yıllardan sonra PVC ye olan ilgi artmış ve PVC hayatın her alanına yavaş yavaş girmeye başlamıştır. PVC inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte daha da yaygınlaşmıştır. İnşaat sektöründe pencere, profil, kapı, panjur, sulama boruları, pis su boruları, duvar ve yer kaplamaları ve daha birçok alanda kullanılmıştır. Ambalaj ve paketleme malzemeleri, tek kullanımlık tabldot, çatal, bıçak ve kaşık gibi. Yine tıp alanında da oldukça yaygın kullanım alanına sahiptir. Örneğin; eldivenler, serum paketleri, plastik enjeksiyonlar gibi yine çok sayıda çeşit PVC kullanılarak yapılmaktadır. Otomotiv sektörü PVC den oldukça faydalanmaktadır. Paspas, cam sileceği ve döşemelerde yine PVC den faydalanılır. PVC hayatımızın bir parçasıdır. Oyuncaklar evlerde kullanılan malzemeler hepsi PVC kökenli malzemelerdir.

Pvc’nin Yararı ve Zararları Nelerdir?

PVC diğer naylon bileşenler gibi doğada oldukça geç çözünen bir üründür. Doğada geç çözünmesinden dolayı her ne kadar kullanımda çekimser davranılsa da kullanımı oldukça basit ve yaygın olduğundan tercih edilir. PVC olarak üretilip daha sonra atık haline gelen malzemeler geri dönüşüm vasıtasıyla değerlendirilip tekrar kullanıma hazır hale getirilebilir. PVC malzemeler ahşap renginde üretilip ahşap malzeme kullanılmış görüntüsü verdiği için ağaç kesilmesinin önüne geçmiştir ve bu durumda doğaya katkı sağlamıştır. PVC’ lerin insan yaşantısına ve doğaya katkıları tahmin edilenden daha fazladır. PVC kullanmak uzun ömürlü malzemelerin kaplanması yöntemiyle malzemelerin ömrünü uzatır. Tasarruf sağlar. Pahalı ve lüks parçaların yerine PVC türevleri maddi açıdan kolaylık sağlar.

YUKARI