Bu konuda VC monomeri ve kullanılan katkı maddeleri olarak iki farklı konuda bilgi aktarımı gerekmektedir.
VC Monomeri:
PVC, petrol ve tuz’dan ilk aşamada üretilen Vinil Klorür (kısaca VC) monomerinin tam polimerleştirilmesi ile elde edilir. Yaklaşık 20 senedir, belli doz’un üzerinde doğrudan VC alımının karaciğerlerde odaklanan özel bir kanser türüne yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle de, VC üretilen fabrikalarda gaz ortamında 2 ppm (milyonda iki kısım)’ dan fazla VC bulunmasına izin verilmez. Bu miktar, son yıllarda, emniyet olarak 1 ppm değerine indirilmiştir. Yine de eklemek gerekir ki, günümüzün gelişen teknolojileri sonucu tüm dünyadaki mevcut PVC fabrikaları, kontrollü kapalı sistemlerde çalışır, gelişmiş ölçüm sistemleri ile devamlı izlenir ve VC ile dış ortamın hiç bir şekilde teması veya sızma olması, söz konusu değildir. Nitekim, Dünya Sağlık örgütünün raporlarına göre, 1978 yılından itibaren hiçbir ülkede VC’ye bağlı herhangi bir sağlık sorununa rastlanmamıştır. Ancak, bir hususa da dikkat çekmek gerekir: eğer VC’den PVC üretilirken polimerleşme dikkatli yapılmaz ise, bir miktar VC; üretilen polimer PVC’nin içinde kalabilir. Haklı olarak kamu oyunda tedirginlik yaratan hususların başında PVC içinde kalabilen VC gelmektedir. Ancak günümüzde, itina ile uygulanan polimerleşme sonrasında elde edilen ürün olan PVC’ye yine de buhar-vakum uygulanmakta ve olabilecek tüm riskler giderilmektedir. Bu süreçten geçmiş olan PVC, VC açısından herhangi bir sağlık sorunu yaratmayacaktır.
Günümüz profil üreticilerinin yine de kullandıkları PVC’nin içindeki VC miktarlarını düzenli olarak izlemeleri gerekmektedir.

Katkı Maddeleri:
PVC’nin, örneğin profil olarak işlenmesi öncesi, dayanıklılığı arttırmak amacı ile “darbe arttırıcı, impact modifier”, ısı ve ışık dayanımını yükseltmek amacı ile bazı (genellikle Baryum, Kadmiyum, Kalay ve Kurşun esaslı olan bazı ağır metal tuzları) “stabilizörler ve pigmentler” (genellikle Titanyum esaslı); aynca “çeşitli dolgu maddeleri” (örneğin, stearik asitle kaplanmış kalsiyum karbonat) ile işleme akmayı kolaylaştıran katkılar ve kaydırıcılar kullanılır. PVC profil yüzeyine herhangi bir özel işlem uygulanmaz; ancak özel yüzey renkleri (örneğin ahşap rengi) elde edilmek istendiğinde bazı akrilik tabakalar yüzeye özel bir işlemle eklenir. Bilindiği gibi, kurşun türünden ağır metaller ve tuzları, vücutta biriktirdikleri sürece tehlikelidir. Belirtilen katkı maddelerinden özellikle zehirli olarak dikkati çeken kurşunlu bileşiklerle ilgili olarak, bunların 1970’1i yıllardan beri profil imalinde kullanıldığı ve günümüze kadar herhangi bir etkilemenin rapor edilmediği bilinmektedir. Tersine, kurşun bileşiklerinden belli oranlara kadar katılarak üretilmiş PVC boruların, içme suyu şebekelerinde dahi kullanımına izin verilmektedir.

Kanserojen etkisi bilinen Kadmiyum katkılı PVC’lerin, özellikle PVC uygulamaları konusunda aşırı hassas olan AT ülkelerinde, pencere profili olarak kullanıldığı bilinmektedir. Amerikan ilaç Birliği (FDA) tarafından toksit olmadıkları ve profillerin dış etkilere olan dayanımını arttırdığı bilinen kalaylı ve çinko’lu katkılar da önerilmektedir.
Kısaca, PVC’de kullanılan tüm bu katkıların, kullanılan sınırları için, insan sağlığına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

YUKARI